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   “TWIB”...This Week in Baseball

This is the last of this season’s “TWIB’s” and it has been one of the most interesting seasons I recall in 34 years of education.  I hope this weekly posting has been a benefit 
to you and serves the purpose of improving communication with coaches.  There are many references to off-season regulations in this issue, as well as a look ahead to 
changes for 2012.   I encourage you to go to the different links referenced as further help with common Q & A’s.  I continue to encourage you to send questions my way for 
      future use.  I also hope you are able to take in a day of games at this year’s State Championships at one of 
      the best baseball parks in America; Huntington Park.  Each year has set new attendance records and an 
      $8.00 ticket for 4 games in a day is a great bargain. 
 

Off-Season Regulations Made Easy! 
The off-season regulations create more questions than just about any other topic 
for school baseball coaches.  In a nutshell, here are a few details regarding the 
various off-season regulations as well as a few “Q & A’s” and other resources. 
Ultimately,  players eligibility is affected by violations of off-season regulations so 
It is prudent to know these.  They are also covered at each year’s Rules Interp 
Meetings that are required of all high school head baseball coaches. 
All School Coaches, Paid OR Volunteer MUST be approved by a Board of Ed. 
Since this is the case, it explains that ALL COACHES are bound by the same regulations. 
All Coaches are prohibited from coaching players from their own school anytime outside 
the season of play EXCEPT for 10 days during June and July. 
That is right…the ONLY time a school coach (in any team sport!) can coach players from their 
own school is during 10 days permitted during June & July. 
Q:  Does that mean that EACH coach is permitted 10 days? 
A:  No.  The regulation clearly states that the 10 days are permitted per staff. 
Non-School Teams are limited to 4 players from any one school EXCEPT for June/July 
A fundamental rule for off-season team sports limits non-school teams to a ‘50% of a school’s 
starting lineup’ on the off-season team’s roster.  In baseball, this means that any non-school team 
is limited to 4 total players from the same school.  This limitation is NOT in effect during June and 
July.  The ‘danger area’ is obviously during the month of May as well as increasingly popular “Fall 
Ball”.  YOU have the ability to communicate this with players AND protect their eligibility.  This is 
referenced in the General  Sports’ Regulation 4.5 (see inset box below). 
Q:  My school has a “fall team” made up of 4 players that played for our JV team and 9 others that 
did not play.  Can they do this? 
A:  Yes.  The 50% limitation identifies only those that played for a school team the previous year. 
Q:  Do Junior High players fall under this regulation? 
A:  They do IF they play for the school sponsored Junior High teams. 
Players may not try-out, practice OR play with non-school teams until their season is over 
Another fundamental regulation strictly prohibits players from association with non-school teams 
during their season of play.  This is clarified in Sports Regulation 4.3. 
Q:  Must JV players wait until the VARSITY season is complete to play for their summer team? 
A:  No.  They can begin play with their summer team as soon as THEIR season is complete, 
however, they are ineligible to RETURN to dress/play for the Varsity at that point. 
 

Looking Ahead to NEXT Season 
First and foremost, we can only hope next spring finds a 
better weather scenario than this season.  Patience was 
tested more than ever.  No doubt high school baseball 
coaches may have had the most challenging job of any team 
sport in Ohio. 
Each year, the OHSAA’s Board of Directors passes 
Baseball Sport Regulations that determine the 
administrative rules governing baseball specifically; start 
dates, number of contests, etc.  The OHSBCA represents 
the baseball coaches in Ohio and does a great job of 
promoting items that benefit baseball in general while also 
keeping the best interests of all schools in perspective.  
Annually, the OHSBCA makes recommendations for 
changes to these regulations.  Often times, since I 
administrate the sport for member schools, I will often make 
recommendations to the Board to change/alter regulations 
for the same reasons, as well as to better and more 
efficiently administrate baseball on a state-wide basis.  The 
OHSAA’s Board has approved the following changes for the 
2011-12 school year/baseball season: 
Change in START DATE for Practice! 
As all coaches know, there has been a staggered start date 
with Pitchers/catchers beginning 2 weeks before everyone 
else.  Effective the 2012 baseball season, the start date for 
practice will be the SAME for all players.  This start date 
will be on the start date previously given for 
pitchers/catchers.  There will no longer be a staggered start 
for baseball practice.  That start date for 2012 is:  2/20/2012. 
“50%” Limitation Ends Earlier Next Year 
Sports Regulation 4.5 limits non-school teams to 4 players 
from the same school outside the season of play except 
during June & July.  Effective 2012, this exception will 
actually be extended to the Friday prior to Memorial Day.  
With the number of Memorial Day tournaments, this will 
teams comprised of any number of players from any one 
school to play without penalty.  Again, this begins in 2012. 
Game Start Date moved to Allow Additional Saturday 
This was passed previously by the board at a 
recommendation of the OHSBCA.  This will now permit 
games to be played beginning Saturday, March 24, 2012 
freeing up another possible Saturday for doubleheaders. 
 
Future Scheduling Note 
In 2013 and 2014, the first game date falls AFTER Easter.  
This could have an impact on teams that normally take 
“spring trips” to non-bordering states if your spring break 
does not align with those various events.  Current OHSAA 
regulations do not permit teams to miss school for travel or 
competition to non-bordering states.  Keep this in mind for 
future scheduling. 

How Coaches 
Completed Rules Mtgs. 

67% OHSBCA Clinic 
17% Online 
8% Face to Face 
8% Other 

Statistically Speaking State-wide Survey Results from the May 11 “TWIB Survey” 

OHSBCA’s SEI Winner to throw out First Pitch 
Jeff Mielcarek, coach at Toledo Central Catholic, will throw out the ceremonial first pitch at the 
Division II State Championship game on Saturday, June 4 (4:00 p.m. start).  Jeff was honored as 
the OHSBCA’s “Sportsmanship, Ethics & Integrity Award” winner for 2011.  Jeff was honored last 
year by throwing out the first pitch at a Cleveland Indians game. 

Resources for Off-Season Q & A’s 
General Sports Regulations:  http://www.ohsaa.org/sports/rglts/GenSportsReg10-11.pdf  
Baseball  Regulations:  http://www.ohsaa.org/sports/rglts/BB10-11.pdf  
Off-Season Q & A’s:  http://www.ohsaa.org/sports/bb/boys/2010/BaseballSummerQuestions.pdf  
“Fall Ball” Q and A’s: http://www.ohsaa.org/sports/bb/boys/2011/FallBaseballTWIB.pdf 
State-wide Tourney Brackets:  http://brackets.ohsaa.org/baseball/boys/tournament11/default.htm 

How Umpires 
Completed Rules Mtgs. 

84% Online 
16% Interpreters Clinic 
 

Would Coaches Favor the 
Competitive Balance Proposal 

62% Yes 
38% No 
(This failed by vote of 
member schools)

Would you favor a 1 week 
“Shutdown” in the summer 

63% Yes 
37% No 

Would you favor unlimited 
coaching days during summer 

58% Yes 
42% No 

Jerry Snodgrass, Ass’t. Commissioner 


