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Tournament Information for Coaches 
As indicated on the top left, the seed/draw meeting nears for Ohio Coaches.  For coaches fortunate to reach the 
Regional level, many do not realize that pairings for the Regional tournament are actually conducted by a ‘draw’ of 
pills at the September Board of Director’s meeting.  Generally, the President of the OSSCA is asked to actually ‘pull 
the pills’.  Once District sites are assigned to the draw sheets, the pairings are available on the web.  Sectional and 
District sites and assignments are assigned by the respective District Athletic Boards.  There are a few Regional 
pairings that are ‘pre-drawn’ for geographic reasons since all Regional semi-final games are on a weeknight.  You 
can check out the Regional Pairings as well as other tournament information by going to:  
http://www.ohsaa.org/sports/so/boys/tournamentinfo.htm#Regional for boys’ while information on the girls’ can be 
found at:  http://www.ohsaa.org/sports/so/girls/tournamentinfo.htm#Regional  
 
Coaching Permits….Confused? 
I continue to encourage you to take care of this important aspect NOW.  The OHSAA has had 
a Bylaw in place for many years (Bylaw 6) that requires all coaches to meet the requirements 
of the Ohio Department of Education.  The “ODE” requirements are defined within Ohio Admin- 
istrative Code.  These requirements mandate any individual that teaches, supervises or instructs students to receive 
a “Pupil Activity Permit” issued by the ODE.  So, therein lies the requirement for any coach, whether paid OR 
volunteer to receive this “PAP”.  The next logical question is “what is necessary to obtain this permit?”.  As outlined in 
the Pre-Season Manual, the following are required: 

- Completion of an approved Sports’ First Aid Course. The ODE maintains a list of courses that are 
approved.  The NFHS Sports First Aid Course available online at www.nfhslearn.com IS one of the 
approved courses. 

- Holding a valid CPR card.  The school is required to monitor this requirement.  A signature by the  
Superintendent on the PAP Application (see below) verifies this requirement and the CPR card do not 
need to be submitted to the ODE. 

- Completion of a BCI/FBI Criminal Records check. School systems generally have the individuals and 
Equipment to conduct these and can provide the information. 

- Completion of the NFHS’ Fundamentals of Coaching Class.  This is a ONE time requirement and the 
Superintendent’s signature on the PAP Application verifies this completion.  The class can be taken in 
a ‘blended’ version OR completely online via a link from the OHSAA’s Webpage titled “Coach 
Education”. 

Once the above are complete, an individual submits an Application to the ODE, it is processed and a certificate is 
issued. In May, 2011 the OHSAA’s Board of Directors approved an addition to current Sports’ Regulations that 
provides penalties for failure to acquire this permit.  Among other things, this regulation states: 

1. Coaches that do not possess the PAP will not be permitted to coach at any level of an OHSAA Tournament 
2. Schools will submit the names of each board-approved coach along with the ODE issued Pupil Activity 

Permit number 
Athletic Directors are now required to submit the NAMES and the PERMIT NUMBER of individuals that are Board 
approved to coach for your school on the Tournament Entry Form.  As the rule indicates, only those individuals will be 
permitted to coach…which should be the same enforced by your school’s administration for the regular season. 
The OHSAA will conduct random audits for compliance and a fine is to be assessed at $250.00/coach for 
individuals/schools found to be in violation of this new regulation. 
As mentioned in all Pre-Season meetings AND the Pre-Season Manual for Coaches:  GET YOUR PERMIT! 
 
Ejected Players and “Unusual” Situations 
It is a coach’s nature to look at all of the “what if’s”.  Well…’what if a player is suspended due to an ejection and 
during the second game of his/her ejection the game is suspended due to lightning?  
Answer:  When a game is suspended, a game is resumed from the exact point of stoppage; time on the clock, 
players on the field, control of the ball, suspended players, etc. remain the same as they were when the game was 
suspended.  Therefore, the suspended player remains suspended.  If the player has served 1 game previously, 
he/she is permitted to play in any other contests up until the resumed contest. 
So, what about the soccer player who is also a kicker for the school’s football team and is ejected from a soccer 
game? 
Answer:  Since the ejection took place from a soccer contest, the player is suspended from SOCCER, not football.  
He/she would be permitted to kick for the school’s football team while serving the 2 game suspension for soccer.  The 
moral of the story:  don’t get ejected. 
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The total number of 
player ejections 
through  Sept. 28. 

Regional “Change” 
A change in Tournament 
Regulations for 2011 no 
longer restricts teams from 
practicing on a Regional 
Tournament site. If a host site 
makes their facilities 
available and a team wishes 
to do so, there is no longer a 
regulation preventing this.  It 
should be noted that in most 
cases a rental fee would be 
charged by that host site.  
This regulation (or lack of 
one) is now in line with 
OHSAA Football tournament 
regulations. 
 

Tournament Regulations 
The OHSAA conducts 
tournaments across the state 
in all sponsored sports under 
regulations adopted by the 
OHSAA’s Board of Directors.  
These regulations, called 
“Tournament Regulations” 
assure that all tournaments 
are conducted under the same 
general guidelines.  Each of 
Ohio’s 6 District Athletic 
Boards (DAB’s) exist to 
conduct tournaments at the 
Sectional and District level.  
Much will be devoted to this 
topic after draws are 
conducted on October 9.  It is 
recommended that each 
Sectional/District manager 
print these regulations and 
distribute them at their 
respective seed/draw 
meetings.  YOU can get these 
ahead of time by going to:  
http://www.ohsaa.org/sports/s
o/sorglts.pdf 
Changes from last year are 
shaded. 
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