
  

Rate your Officials…. 
Now is a good time to MAKE CERTAIN you are rating your officials at the conclusion of your games.  
Varsity officials only need to be rated.  You may even enter the officials’ names in yourself for away 
contests after the game takes place (if the opposing school does not enter them). Rating your officials is 
important for you AND officials.  It insures the best officials receive tournament assignments.  They work 
hard and deserve your attention to it.  Coaches play a critical role in the overall assignments of officials to 
tournament games. And, school coaches are actually FINED for non-compliance with rating requirements. 
If nothing else…avoid the fine. 
Non-Interscholastic Warning #3….College “ID Camps” 
This was in the Coaches Guide, in the required Rules Interpretation Meeting and also in the Soccer Sport 
Regulations.  Attendance at any college workout/tryout during the season of play is a violation of the 
OHSAA’s General Sports Regulation 7.3 – The “Non-Interscholastic Rule”.  Though many colleges 
realized they could not hold these during the Ohio high school season without jeopardizing the eligibility 
of student-athletes attending, there are several still doing this and several out of state.  Keep in mind that 
several states play high school soccer in the SPRING…not making it an issue for them.  However, remind 
your players – they cannot attend these “ID Camps” during the season.  And the danger?  First, those that 
DO attend become immediately ineligible.  And, if an athlete goes forward and participates in a high 
school game for your school as an ineligible player – forfeiture of that contest is required.  
One of your Players playing at the next level? 
Most parents will tell you their child will be playing at the next level – or at least is good enough to do so.   
Each week, I mentione “The Locker Room” and some of the GREAT resources for 
coaches (and others).  This week, take a look at another of the free course: 
 NCAA Eligibility Center Coaching Education.  This course has been jointly 
developed by the Eligibility Center and the NFHS and is designed to educate 
teachers, coaches, parents, and counselors about the NCAA's initial eligibility 
requirements.  After completing the course, you will be more prepared to advise your student-athletes 
about the necessary steps to become certified to compete in NCAA Divisions I and II athletics. Coaches 
can complete a course immediately and are provided  up to one year to review and access all printable 
resources.  This is a GREAT resource for you to assist college-bound student athletes and their parents. 
A “Special Event” Game?  
Just a reminder from previous “OSW” postings; if you have an upcoming game such as 
“Kick for the Cure” or another ‘game for a cause’ and wish to request a one-time waiver 
to the uniform regulations, please do this directly by downloading the request form at: 
http://www.ohsaa.org/sports/so/SOspecialeventuniformrequest.pdf   Simply submit the 
form electronically or via Fax (614-267-1677) and an approval will be provided.  Just 
remember that the “number requirements” must be adhered to within the Section 1 of Rule 4 of the NFHS 
Rules Book. 
Music Lovers…Name that Tune 
Unfortunately, I do need to put this out as a reminder every year.  It works like this….a player gives a 
“CD” to a coach and asks the coach to put this on the “PA” before the game.  It ‘psyches them up’.  No 
harm – no foul.  UNTIL…. Yes, everything from offensive to inappropriate lyrics come forth over the 
speakers.  I  urge you to NEVER put music on that you have not only listened to first, but also have the 
approval of  a school administrator AND have listened to the lyrics first.  Use “Shazzam” or 
“Soundhound”, two of the many apps that will provide you with the lyrics to songs.  It may seem like a 
small and trivial thing….until it happens to you. 
Game Administration 
An item covered in detail during the online mandatory rules meeting and also covered in the Coaches’ 
Guide addresses Administrative Responsibilities  at games.  Many times, Athletic Administrators are 
attending other events simultaneously and cannot be at a soccer game.  But, OHSAA rules require 
SOMEONE to be responsible administratively at all OHSAA contests.  And, that ‘someone’ might be 
you!  That means ‘crowd control’, safety of  officials, dealing with emergencies and inclement weather.  
This is a reminder to be prepared.  KNOW your facility’s Crisis Management Plan. Remember, that 
‘someone’ might be YOU. 
 

Tournament Draws 
Boys:  2:00 p.m. 
Girls:  3:00 p.m. 
Sunday, October 6 
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Scrimmage Note 
Want to simply practice with 
a “Club Team” or with 
another school?  Not a 
problem EXCEPT…any 
such ‘activity’ MUST be 
counted as a scrimmage.  
Make certain you have 
scrimmages remaining (4 
total) before you do this. 
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Notes on Tournament Draws 

Each District Athletic Board 
conducts and organizes 
tournaments under the state 
adopted tournament 
regulations.  Though managers 
are asked to provide 
Tournament Regulations at 
their respective seed meetings, 
you may download them at: 
www.ohsaa.org/sports/so/sorglt
s.pdf  
You SHOULD download and 
read these prior to your draw.  
More will be covered in the 
week before your respective 
seed/draw meetings. 

Game Contracts “101” 
Agreements to play a game 
between two schools are 
memorialized by written 
contracts between school 
administrators.  Keep in 
mind a few things that you 
are agreeing to when you 
make that agreement: 
The Officials – You might 
not like them after the 
outcome but you have agreed 
to them beforehand AND 
agree to abide by any and all 
of their decisions. 
Game/Field Conditions – 
though you may not like  the 
accommodations, the warm-
up facilities or ‘time on the 
field’ for warm-up, iron 
these items out BEFORE 
contracts are agreed upon, 
not after. 


