
   Draw Meeting 
The volleyball draw meeting 
is just around the corner.  
Mark your calendar for 
Sunday, October 5, 2014 at 
2:00 P.M. for your sectional 
draw to start your school on 
the tournament trail.  You 
will receive more details 
from your sectional manger 
shortly.  Good luck! 
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VOLLEYWRITE SCORING 
SYSTEM 
The OHSAA will be using the 
VolleyWrite scoring system 
at our State Tournaments 
and at as many Regional 
Tournaments as possible in 
2014.  Schools are 
encouraged to use the 
system for their regular 
season matches.  A question 
has come up regarding 
whether or not it is required 
to have a paper system as a 
backup.  The simple answer 
is no; however, when 
training a scorer on this 
electronic system, it is 
certainly acceptable to keep 
a scorebook as a back up to 
the electronic system. Visit 
VolleyWrite.com for more 
information on the scoring 
system. 
 
 
 Follow Me on Twitter  
Keep up on many current 
issues and info on Twitter 
@DmooreDeborah 
   

 

 

 

ISSUE 7

UNSPORTING CONDUCT 
The state of sporting conduct in interscholastic volleyball is generally good.  We have many great rivalries and 
outstanding programs in Ohio due to the dedication of talented coaches and supportive administrators that are 
committed to seeing our students develop maximally through engagement in this sport.  We receive very few 
reports of either coach or spectator misbehavior during the season, but when we do, we want to give school 
authorities every chance to respond and make corrections where necessary.  No one wants to deny student 
spectators the opportunity for a spirited, loud, fun experience in support of their high school classmates in this 
exciting sport.  However, students must remember that respect for one’s opponent, which is what makes the 
competition so incredible, is a responsibility that we all share.  We expect school and athletic administrators to 
monitor students and desist acts of inappropriate behavior before they start to affect the match.  No contest official 
wants to halt play and request that host management handle an issue of fan misconduct.  However, the rules do 
require the R1 stop play when misbehavior becomes disruptive and inconsistent with the educational values 
associated with interscholastic athletics.   
 
We ask coaches and officials to review Rule 12 – Conduct - in the NFHS rules book.  This rule has not been 
amended in several years, and although the NFHS and the OHSAA have not emphasized the rule of late, due to 
the fact that conduct is usually so outstanding in our programs, it is worthy of attention from time to time.  
 
ASK THE REFEREE 
An official asked about a scenario that took place recently.  A coach listed a player inaccurately on both her roster 
and the lineup.  The deadline for both has passed before the referee noted these errors. 
 
Detailed Analysis (provide by Rick Brown) 
NFHS Rule 7, Section 1 (Roster and Lineup) lists separate penalties for an inaccurate roster (the submission 
deadline has passed) and for an inaccurate lineup (submission deadline has passed). As such, the fact pattern  
presented would require two separate penalties and an award of two points to the opponent. Both penalties could 
have been prevented if the team jersey numbers were viewable.   
 
Penalty 1 under 7-1-1 (Roster) states that the "failure to submit to the scorer no later than 10 minutes before the 
end of timed prematch warmup, a written, accurate roster including teammates' names and uniform numbers 
results in a loss of rally/point being awarded the opponent when the inaccuracy is discovered.   Rules 7-1-2 and 7-
1-4 address the requirement and timing of submitting an accurate written  lineup. The penalty for "failure to submit 
to the scorer no later than two minutes prior to the end of timed prematch warmup, a written, accurate, numeric 
lineup results in a loss of rally/point being awarded to the opponent at the start of that set." 
  
NFHS rules list these as separate penalties so this situation requires two penalties resulting in two penalty points. 
As described, the team had both an inaccurate roster AND an inaccurate lineup so two points and the serve must 
be awarded the opponent. If the penalized team had the first serve, the match starts with the receiving team 
rotating one position and serving to start the set/match. 
The NFHS Casebook 7.1.1 SITUATION A addresses an inaccurate roster. The individual player in question was 
listed with an incorrect number, 21 instead of 4. The set begins with a loss of rally/ point awarded to the opponent 
and roster is corrected. 
 
7.1.2 SITUATION B is on point re: the inaccurate lineup: "If a player is listed on the lineup and that number does 
not exist, the loss of rally/point penalty is for having submitted an inaccurate lineup. This is not a substitution as No. 
7 (in the Case Book Situation - read No. 21 in your example) does not exist, is not on the roster and cannot be 
substituted. 
 
What's not addressed in Rule or Casebook in terms of the loss of rally to the opponent is - if the serving team is 
penalized -the first server for that team will not serve, the receiving team will rotate and will serve at 2-0. I would 
direct the scorer to record the first penalty on the line of the serving team's first server. The second penalty point 
should be marked on the line of the receiving team's first server along with both penalty points.  
 
                                                                                                                                                                                           


