
   
Online Rules Meetings 
THE COMPLIMENTARY  
ONLINE VOLLEYBALL 
RULES MEETING HAS 

CLOSED.   

If you still need to receive 
credit for this online rules 
interpretation meeting, have 
your credit card ready and 
contact Emily Gates at 
614-267-2502 Ext 107 to 
gain access to participate in 
the make-up meeting.  The 
make-up meeting will be 
available only until 
September 11, and the fee 

is $50.00. 

The Ohio High School Athletic Association August 31, 2015 

Online Resources 

 
NFHS Learning Center:  
http://nfhslearn.com/  
OHSAA General Sports’ 
Regulations:  
http://www.ohsaa.org/sports/rg 
lts/GeneralSportsRegulations.p 
df  
OHSAA Volleyball 
Regulations:  
http://www.ohsaa.org/sports/rglt
s/VB.pdf 
Volleyball Manual: 
http://ohsaa.org/sports/vb/girls/v
bmanual.pdf 
NFHS Volleyball Correction 
Slides: 
http://www.nfhs.org/mygroup/gr
oupview/Download?file=Files/V
olleyball/Information of 
Interest/2015 Volleyball 
Correction 
Slides.pptx&fileName=2015 
Volleyball Correction 

Slides.pptx  

 
Follow me on Twitter 
@DmooreDeborah for VB 
updates throughout the 
season! 

ISSUE 6 

REMINDER OF OHSAA MODIFICATION RE. LIBERO TRACKER 
An individual other than the official scorer must be provided to track the entries of the libero player.By rule, this 
individual should be supplied by the host school. However, in Ohio, if the host school does not use the libero 
player (which we suspect is not common but possible), then the libero tracker shall be supplied by the visiting 
school in order for the libero to be used ina match. 
 
Although not responsible for "finding" a willing libero tracker, officials are encouraged to facilitate the process 
by offering instructions rather than a team being unable to play a libero because a "trained" libero tracker is not 
available. If in doubt, the visiting team coach is advised to check with the host school regarding this issue and 
then to supply someone who can track when visiting that school if a tracker is not provided. 

 

MIDDLE SCHOOL – GRADES 7-8 VOLLEYBALL 
 Please be advised that it is not permissible to play a third set if one team wins the match by winning sets one 
and two.  It has come to our attention that some leagues are authorizing this practice to permit more play.  
Schools should consider adding a second team, i.e., a 7th grade team or a “blue” team with a separate 
schedule in order to facilitate more opportunity for players at this developmental level.  

  

ISSUING A RE-SERVE 
The OHSAA continues to receive questions about issuance of a re-serve. Rule 8-1-5 notes each player may 
have only one re-serve during a team's term of service. 8-1-6 says a re-serve shall be called when a server 
releases the ball for service, then catches it or drops it to the floor. The R1 cancels the serve, shows the replay 
signal and directs a second/last attempt with 5 seconds for the re-serve.  
Since a re-serve is considered a part of a single attempt to serve, after the R1's signal for service, no requests 
(e.g., time-out, service order, lineup, substitution, libero replacement, etc.) may be recognized until after the 
ball has been served. 
  
The R1 shows "two thumbs up, and then directs the scorer to record the re-serve since a second re-serve in 
the same term of service is penalized as an illegal serve. When a re-serve occurs, the referees must deny 
either team's request for substitution or time-out, lineup check or identification of correct server and not allow a 
libero replacement. 
 
Case Book 8.1.6 Situation B covers service actions where a server releases the ball, which may or may not 
result in a re-serve. After the R1's signal for serve, the server (a) swings and misses the tossed ball; (b) 
swings, misses and the ball contacts her shoulder; (c) lets the tossed ball drop to the floor; (d) catches a bad 
toss; (e) tosses the ball, then lets it drop without swinging at it, but it touches the server's knee as it drops to 
the floor. Ruling: (a), (c), (d) and (e), re-serve; (b) illegal serve, point/loss of rally. Comment: In (b), if the ball 
had not touched the server, but dropped to the floor, it would have been a re-serve; (e) no attempt was made to 
serve the ball. 
 
Understanding this guidance will help referees properly handle re-serve situations. While there is no additional 
guidance regarding how quickly the R1 should authorize the re-serve, by practice, this typically occurs as soon 
as the server has ball in hand in the service zone. If a player goes back to serve, then realizes she is not the 
correct server or needs to buy time, she may simply toss the ball and let it drop, be issued a reserve, and a 
teammate who is on the court may move to the service zone, secure the ball and serve within 5 seconds.  
During a re-serve, given that substitutions and libero replacements are not permitted, the same six players 
must remain on the court during the re-serve. No one may enter or exit the court until the rally is concluded. 

 

http://www.ohsaa.org/sports/rglts/VB.pdf
http://www.ohsaa.org/sports/rglts/VB.pdf
http://ohsaa.org/sports/vb/girls/vbmanual.pdf
http://ohsaa.org/sports/vb/girls/vbmanual.pdf

