
 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Tournament Draws 
They’re Here! 

 

 
I admit, I am behind schedule.  I waited until the fall championships were finished before the first posting.  
Hoping everyone is having a good season, and I am hoping items here address a few issues. 

Jerry Snodgrass 

Assistant Commissioner 

Issue #6     February 11, 2013 

Take a Quick Survey Question 
As you know, attendance has slowly declined at the boys’ and girls’ state basketball 
tournaments (see below). Last year did show a slight uptick, finally.   There has been a long-
standing rotation of games that always places the Division I game last in the rotation.  There has 
been discussion over the past few years relative to the impact of this. Game 12 generally suffers 
in tournament (attendance figures bear this out) anyhow. Is it time to change this and place the 
Division I game in the rotation as well?  Give me your opinion by going to the following link: 

http://www.surveymonkey.com/s/TZ6QQPG  
Entering the Technology World 
My 21 mo. old grandson can use an iPad and find his favorite app.  The explosion creates many 
opportunities for using a cell phone to video ‘quick hitters’ or out of bounds plays of an opponent 
while scouting.  IT IS NOT PERMITTED!  Please take a moment to remind your sub-varsity 
coaches. Also, though electronic devices are not permitted to be used during a contest – for 
video/audio recording/playback or communication.  Tablet devices ARE permitted to be used for 
use as ‘white boards’ and statistical record keeping. 
RATE YOUR OFFICIALS! 
As we enter the final weeks, it is a good reminder to rate your officials.  It is an important part of 
the tournament assignment process and to signify the importance, coaches are fined if ratings 
are not done. 
Ejected in an Out of State Contest? 
Just when you thought you got away with it.  Bylaw 9-1-1 requires all regulations (including 
ejections) to be enforce when playing out of state.  State Associations in other states provide us 
with ejection reports when players/coaches are ejected in their state.  We do the same for them. 
Circling the Floor 
This was a rule change a few years ago and has not changed.  When coming on to the floor for 
pre-game warm-up, teams are NOT permitted to circle the entire floor.  Team huddles and 
motivational huddles need to be conducted in front of the team bench, not at mid-court. 
Noisemakers 
Rule 1-18 addresses this.  Music/sound effects only permitted during pre-game, time-outs, 
intermission and postgame.  Noisemakers are prohibited. 
Advice for NON-SCHOOL Coaches (AAU, etc.) 
To help coaches with the vast number of questions non-school programs pose, I have posted a 
document titled “Advice for the AAU/Non-School Coach” at:  
http://www.ohsaa.org/sports/bk/girls/2013/RRNonSchoolCoachAdvice.pdf 
 

The Ohio High School Athletic Association 

Tournament Preparation 
Reminders to Coaches 

Records:  You will be required to provide 
your record BY DIVISION.  Check this out 
ahead of time so you are prepared. 
Seed Procedures:  Each Athletic District 
provides the coaches with seeding 
procedures.  Familiarize yourself with these 
prior to the draw so you are not short 
changing yourself OR your team. 
Pass Lists/Bench Personnel:  Each Athletic 
District also determines the size of Pass Lists 
admitted into contests.  Make sure you review 
this and understand it prior to submitting 
these to tournament managers.  FIFTEEN 
players are permitted in uniform.  These may 
change from game to game.  Only coaches 
with valid Pupil Activity Permits are permitted 
on the bench. 
Thinking ‘down the road’ there is a limit of 22 
total seats for the Regional & State 
Tournaments.   

More Junior High Reminder(s) 
Often asked….”when can we start 
tryouts/practice for our AAU team?”. A team’s 
season ends upon THEIR last game.  So, 
when a 7-8 grade team plays their final 
contest – their season is complete.  The ‘no-
contact period’ kicks in and players are free to 
tryout/practice/compete with non-
interscholastic teams. 

February 10:  Boys @ 2:00 p.m. 
 

“Down the Stretch” 
Anyone who has ever coached knows the period of time we are in one of the more ‘challenging’ periods of regular season.  Teams that had hoped to 
win league titles may be out of the picture; non-starters are not playing as much as they (and their parents) THINK they should be playing; even 
starters are not scoring as much as they want.  Practices can get mundane, especially if you’re not in a league title race and you are challenging 
players with staying focused for a tournament run.  All of this leads to challenging times for coaches. 
I encourage you to stay the course. What does this mean? Keep discipline intact.  Keep your ethics intact.  Keep teaching the right things.  Yes, easy 
for me to say, but what you do as a coach is invaluable.  Tom Barrick from the OHSBCA challenged me with trying hard to help everyone “Respect the 
Game”.  I want to do my part.  It’s a GREAT game.  There are many coaches ‘out there’ with 2-15 records that are some of the best coaches I have 
known.  I would want my kids playing for them.  Yes, we play the games to win, no one wants that more than high school coaches.  But, I hope you can 
balance it, especially if your team is not performing like you hoped.  We need you.  If you don’t do it…who will?   
 

By the Numbers 

2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 

2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 
Boys 

Girls 

State Tournament Attendance Through the Years 

39,106 34,473 40,529 43,728 34,819 49,202 45,163 48,856 54,051 

126,958 124,527 142,996 143,596 153,637 170,329 181,186 173,618 179,315 

2013 
State Tournament Rotation 
 

Division III 
Division II 
Division IV 
Division I 

http://www.surveymonkey.com/s/TZ6QQPG
http://www.ohsaa.org/sports/bk/girls/2013/RRNonSchoolCoachAdvice.pdf

