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Focus on Concussions 
 

As coaches have learned through 
attendance at Rules Interpretation Meetings, 
the major rule change in ALL sports involves 
“Concussion Management”.  Rule 3-3-1 c3 
reads: “Any player who exhibits signs, 
symptoms or behaviors consistent with a 
concussion (such as loss of consciousness, 
headache, dizziness, confusion, or balance 
problems) shall be immediately removed 
from the contest and shall not return to play 
until cleared by an appropriate health-care 
professional. 
What this means to you: 
-Officials have the jurisdiction to remove 
players exhibiting signs of concussion from a 
contest.  They receive education on this 
through state and local meetings.  They do 
not have to ‘diagnose’, but are being trained 
to recognize. 
-Ohio has formally adopted the following 
individuals as the only approved health-care 
providers that will permit ‘return to play’: 
   - Medical Doctor (M.D.) 
   - Doctor of Osteopathy (D.O.) 
   - Certified Athletic Trainer (A.T.C.) 
-Players will only be permitted to return to 
play with written approval from one of the 
approved ‘HCP’s’ listed above. 
-Officials are not required to see the written 
approval.  They are to assume the coach 
has that written approval. 
-Schools and coaches are encouraged to 
develop their OWN forms to meet this 
important requirement. 
-Coaches should make certain to educate 
sub-varsity & assistant coaches of this new 
and important rule. 
 

This is the first of several Weekly Bulletins to keep coaches in Ohio up-to-date with current 
topics and issues for OHSAA soccer coaches.  I encourage you to share this information 
with JV and Assistant Coaches.  This initial bulletin will address several items leading up to 
the start of practice. 

PLAN YOUR PRE-SEASON MEETINGS NOW 
All schools are required to conduct Pre-Season meetings for their parents and players. 
Now is a great time to plan your agenda.  Your Athletic Director will have a general 
agenda, including a DVD explaining eligibility, etc. Game/Bus schedules, expectations, 
practice schedules are great agenda items.  Consider inviting a local official to discuss 
rules, this goes a long way in improving adult sportsmanship issues.  Reviewing issues 
relative to playing time and providing information on ‘letter’ policies will go a long way 
toward reducing issues at the END of the season. 

SCRIMMAGES BETTER DEFINED THIS YEAR 
There was much confusion in the past relative to permitted scrimmages, due to the wording 
in the Soccer Sports’ Regs.  The language (and policy) has been clarified to clearly permit 
four scrimmages plus 1 Preview. Now is a great time to insure you are within those 
guidelines. This regulation permits each level team you sponsor this number of pre-season 
contests.  A few reminders about scrimmages: 

- there is a 3 hour limitation on scrimmages from start to finish 
- schools may not charge admission for scrimmages (you may for a Preview) 
- schools may not ‘swap’ an unused Preview for another scrimmage 
- you may scrimmage any time during the season 
- you may scrimmage any school or club program but it must count as a 

scrimmage.  Ohio is one of the few states that permits its member schools to 
compete against non-member schools or teams. 

you may choose to have an alumni ‘game’, however it must follow all scrimmage guidelines 
and count as a scrimmage or Preview. 
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QUESTIONS? 
If you have questions that you would like 
to see answered and know they would 
benefit soccer coaches throughout Ohio, 
simply email those to 
jsnodgrass@ohsaa.org.  I’ll include 
those in future bulletins! 

COACH CERTIFICATION REQUIRED IN OHIO! 
Administrative Code in Ohio requires that ALL coaches, paid and volunteer obtain 
certification through the Ohio Department of Education.  Each school (generally through 
their Athletic Department) is responsible for maintaining records for their coaching staff.  
Basically, all coaches must obtain the ODE’s “Pupil Supervisors’ Activity Permit”.  The 
permit requires completion of: 

- an approved Sports’ First Aid course 
- current CPR card 
- Fundamentals of Coaching (through the NFHS) 
- BCI background check 

These requirements and available courses are available at the following: 
- http://www.ohsaa.org/medicine/default.asp 
- http://www.ohsaa.org/medicine/pupilactivity.htm 
- http://www.ohsaa.org/members/coaches/coachfstaid.htm 

38 Number of halves 
players may play in 
regular season 3 Number of halves players 

may play in any one day 

By the Numbers 

4 Number of Scrimmages 
permitted between August 9 
and the end of the season 497 Number of Girls’ Soccer teams 

that participated in 2009 OHSAA 
soccer tournament 


