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Review Inclement Weather 
Policies & Procedures 
Though the oppressive heat of 
the summer has subsided a bit, 
we are still in the period of time 
that severe weather can hit 
anytime.  Your school 
maintains a “Crisis 
Management” plan to be 
utilized in the event of 
inclement weather.  Now that 
team selections are complete, 
photo day is out of the way, 
etc., this is a good time to 
review this plan with your 
Athletic Director.  Where do 
players, fans and officials go in 
the event of inclement weather?  
Are you prepared?  Bring your 
assistant coaches, especially JV 
coaches that have ‘stand alone’ 
games into this discussion so 
THEY are aware.  No one 
WANTS to deal with it…but be 
prepared when you HAVE to 
deal with it. 

College Tryouts…Now? 
This seems to have surfaced more and more lately, especially at the NAIA collegiate level; high school 
players being asked to ‘work out’ for a particular college.  I encourage you to remind your players this is 
not permitted.  Participation at any college ‘workout’ or ‘tryout’ is a violation of the non-interscholastic 
rule; OHSAA Sports Regulation 6.3 that prohibits players from tryouts, practicing or competing with any  
non-interscholastic group during the season of play of the same sport. You can read this in its entirety at 
http://www.ohsaa.org/sports/rglts/GenSportsReg11-12.pdf.  I have made contact with the NAIA to ask 
their help communicating with NAIA member schools and they have agreed to notify them in scheduled 
communications.  
Didn’t Use All Your Scrimmages? 
I am often asked if teams are permitted to scrimmage during the season if they did not use all of the 
scrimmages in pre-season.  The answer to that is “Yes”, BUT, it must be counted as a scrimmage for 
both/all teams involved.  In other words, if Team A has a scrimmage left on their schedule and Team B 
has a GAME or two left on their schedule, this will not work.  A scrimmage is a scrimmage…for BOTH 
teams.  Many save a scrimmage for tournament time and the same regulations apply. 
Foreign Exchange Students Coming to Your School? 
Though they may often arrive ‘late’ relative to when you started practice, your school may accept Foreign  
Exchange Students.  Where do they fit in as far as eligibility is concerned?  First, before any Foreign 
Exchange student is eligibility to participate in ANY level of a contest, they must first be approved by 
the Commissioner’s Office.  Please consult with your Athletic Director for submission of the required 
form.  He/She will submit this form to the OHSAA office.  It may take a few days, but your Athletic 
Director will receive a response granting or denying their eligibility based upon the requirements that 
must be met for all Foreign Exchange students.  The main point….do not let them participate without 
being approved. 
Ineligible Athletes 
Another common question arises surrounding ineligible athletes; can they practice with our team?  Yes 
the can, as long as your school permits it (and most do).  They cannot be in uniform during any 
scrimmage or game, however.  Assuming these ineligible athletes meet the requirements for eligibility 
during the first grading period, when do they BECOME eligible?  Not until the FIFTH SCHOOL DAY 
following the official end of the grading period.  There is a small exception to this that will allow them 
back a day or two earlier, but rather than go into that, simply consult with your Athletic Director.  Do 
‘mid-term’ grades have any effect on these students gaining their eligibility back?  No, the eligibility 
bylaw clearly states that on  grading period FINAL grades are used. 
That ‘Elite’ Junior High Player 
A reminder to all coaches that 7th and 8th graders are not permitted to practice or compete at any time 
during the season with 9-12 graders.  So, if you are thinking about that ‘elite’ player in the 8th grade that 
plays for a travel team practicing with you to improve his/her skills…don’t be tempted. 
Pep Bands at Soccer Games 
Pep bands playing at soccer games…what a great addition.  I receive calls about it, often after the game, 
wondering if there are regulations against this.  None whatsoever, and I hope there never are.  Play on. 
Common Q and A’s in Early Season 
Generally, a question that comes to our office from a coach has an answer that could best serve all 
coaches across the state.  Here are a few commons ones : 
 Q:  How many players can I “roster”? 
 A:  First, “rostering’ is a term we do not address.  WE identify eligibility of athletes by an 
      OHSAA Official Eligibility Form.  We do not limit how many are on that form and anyone 
      you have in uniform simply must be eligible and on that form.  We DO limit the number in 
      uniform at tournament time to 22. 
 Q:  Can girls’ play on a boys’ team? 
 A:  Yes.  However, they cannot ‘move back and forth’ from boys’ teams to girls’ teams.  Once 
      They establish themselves on the boys’ team by playing in a contest, they must stay there the 
      remainder of the season. 

Oh No…not Vuvuzelas? 
Interesting how they were ‘an 
issue’ last year but don’t seem 
to be THIS year.  Like ‘em or 
hate ‘em, they are legal within 
our regulations.  The OHSAA 
has a ban on artificial 
noisemakers at indoor events 
but not for outdoor events (with 
a few exceptions).  Last 
year, a few conferences 
instituted their OWN ban 
on the noisemakers and 
should the conference 
sish to enforce it, they 
certainly may.. 
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More on Noisemakers 
Compressed Air Horns are 
not permitted at soccer 
games.  Many sites use these 
by an alternate official to 
‘horn in’ subs so they are not 
permitted by fans.  A trumpet 
or tuba or a band instrument 
is NOT considered a 
“compressed air horn”. 
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