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2012 “Fall Ball Issue” Fall 2012 
Though FOOTBALL season is nearly upon us…it is also nearing time for “Fall Baseball”. More and more fall teams have evolved 
around the state and the Q and A’s on this “TWIB” are provided to answer questions surrounding this.  Most additional questions can be 
answered by navigating around the www.ohsaa.org website or simply by emailing Jerry Snodgrass, Assistant Commissioner at 
jsnodgrass@ohsaa.org  
 

Jerry Snodgrass, Ass’t. Commissioner 

This Week in Baseball 

This Week in Baseball….. 
Yes, it is a long way away, but throughout 
each baseball season, weekly 
communications are posted on the 
Baseball website at www.ohsaa.org.  
These communications, “This Week in 
Baseball” are designed to help coaches 
with various administrative items, including 
this “TWIB” that addresses Fall Ball.  
Additionally, input is provided from Kyle 
McNeely, chair of the National Rules 
Committee (NFHS) and the OHSAA’s 
Director of Officiating Development.  Past 
issues are currently on the OHSAA’s 
‘baseball’ webpage. 
 

No Contact Period 
School coaches are currently in the annual 
“No-Contact” period that runs for 28 days 
and ends with Labor Day.  School 
coaches, paid and volunteer are 
prohibited from having ‘baseball related 
contact during this time period. 
 

SPORTS REGULATION 4 ADDRESSES NON-INTERSCHOLASTIC BASEBALL 
PROGRAMS  
Sports Regulations 4.1 – 4.12 address how participating in non-interscholastic programs such as 
“Fall Baseball” effects a student-athlete’s eligibility.  These can be viewed in their entirety at 
http://www.ohsaa.org/sports/rglts/GenSportsReg12-13.pdf . The Sports’ Regulations that most 
affect Fall Baseball are addressed below. 

QUESTIONS? 
Most questions can be 
answered through the 

BASEBALL web pages from 
our home page at 

www.ohsaa.org.  Please 
check these resources for any 

additional questions. 

Sports Regulation 4.5: 
Participating in Non-Interscholastic Programs Outside the Interscholastic Season– Team 
Sports 
Any individual that has been a member of a SCHOOL TEAM (baseball in this case) MAY participate 
in tryouts, training or practices for a fall baseball team under certain condition: 

- The number of players from the same school on the fall baseball team is limited 
to a maximum of FOUR.  There is no restriction on this number from June 1 – 
July 31 but since Fall baseball is outside that window, the number is limited to 
FOUR.  

Q:  If a player was not part of the baseball team last year, does he count in that number? 
A:  No.  Only players that were on the school’s roster count in that number 
 
Q:  Do players that played on the Freshmen or JV team count along with Varsity players? 
A:  Yes.  Any player that played last year on a 9-12 school sponsored team count in that number. 
 
Q:  Do players that graduated last spring count in that total? 
A:  No.  Item ‘c’ of Sports Regulation 4.5 indicates that graduating seniors do not count in this total. 
 
Q:  Does a person that was not on the team count in the total of 4? 
A:  No.  Only players that were on the school team roster count in the number permitted. 
 
Q:  We do not have Jr. High (school sponsored) baseball, what about incoming 8th and 9th graders? 
A:  If the school did not have Jr. High Baseball, these rules do not affect them.  There would be no 
restriction on the number of freshmen (for example) on the same ‘fall ball’ team IF they did not have 
a school sponsored Jr. High team last season. 
 
Q: We DID have Jr. High baseball, how do the rules affect them? 
A: The same rules apply to them as do grades 9-12.  Those that played on last year’s 7th and or 8th 
grade team(or combined Jr. High team) DO count separately from those in high school.  In other 
words, a fall baseball team COULD consist of 4 that played Jr. High Baseball last season and 4 that 

      
Sports Regulation 4.9: 
 Members of the Interscholastic Coaching Staff – Team Sports 
In non-school tryouts, training, practice or contests, members of a school’s coaching staff may coach players from the school district they are 
employed at for a maximum of 10 days from June 1 – July 31.  
So, HOW does this affect coaching Fall Ball teams? 
Q:  Does this mean a high school coach cannot coach Fall Ball? 
A:  It ‘does’ and it ‘doesn’t’.  Let me explain: IF the high school coach has no duties in his contract that have him coach (practice or games) at the 
Junior High level…he actually MAY coach fall ball TEAMS comprised of Junior High (2012-13 7th and 8th grade) players.  Vice versa with Junior 
High coaches…if there is nothing in their contract that stipulates that they coach at the high school level (practices or games), they MAY coach fall 
ball TEAMS comprised of High School aged players.  Keep in mind, however….the 50% limitation (4 player limit) described above is still in effect.  In 
no case may they provide individual instruction but if they meet the conditions stipulated above, they may coach TEAMS in team play (such as ‘fall 
ball’). 
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