
   

Online Rules Meetings 
The complimentary online 
meeting will be available at 
this link beginning July 22 

through August 29.  
http://ohsaa.articulate-
online.com/4244091455 

From August 30-September 
12, the meeting will cost 
$50.00.   

 

The Ohio High School Athletic Association August 22, 2014 

ONLINE RESOURCES 
Coaches and Officials 
Manual: 
http://www.ohsaa.org/sports/vb/
girls/vbmanual.pdf  
Tournament Regulations: 
http://www.ohsaa.org/sports/vb/
girls/vbrglts.pdf  
General Sports Regulations: 
http://www.ohsaa.org/sports/rglt
s/GeneralSportsRegulations.pdf 
Volleyball Regulations 
http://www.ohsaa.org/sports/rglt
s/VB.pdf  
NFHS Learning Center: 
http://nfhslearn.com/ 
 
 

 

 Follow Me on Twitter  
Keep up on many current 
issues and info on Twitter 

@DmooreDeborah  

 

ISSUE 4 

WARM-UPS 
There seems to be some confusion about the time period for warm-ups.  The OHSAA has not 
adopted a mandated regular season protocol leaving that decision to schools and/or 
conferences.  The mandated protocol for all OHSAA tournaments is found in the Tournament 
Regulations here: http://www.ohsaa.org/sports/vb/girls/vbrglts.pdf  It is 4-7-7-2 and will not 
change unless the OHSVCA can propose a protocol that is favored by the majority of schools.  
 

RULES MEETING REMINDER 
Please take note that the complimentary rules interpretation meeting, which is mandatory for 
high school coaches and officials, closes at midnight on August 29 – ONE WEEK FROM 
TODAY!  Failure to complete this requirement means that your school will be INELIGIBLE for 
the OHSAA tournament.  Officials shall be suspended for non-compliance.   

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
NFHS LEARNING CENTER 
The National Federation of State Associations maintains an outstanding learning 
center for coaches, officials, parents and students.  You will find a broad array of 
courses from the NCAA Eligibility course to “Positive Sport Parenting” to the Fundamentals 
of Coaching Volleyball.  Take a look at www.nfhslearn.com, and we think you’ll be amazed at 
the resources available many of which are free. 
 
NON-INTERSCHOLASTIC PARTICIPATION WARNING 
Now that the interscholastic season is officially underway, I want to take this opportunity to 
remind all coaches of Sports Regulation 7 – Non-Interscholastic Programs or Teams.  Please 
take a few moments each week to remind your players that  they are not permitted to tryout, 
workout, train or compete with their non-school clubs, teams or any other entity while 
members of your school team. Any such participation results in ineligibility of the player and 
ultimately forfeiture if that player plays in a match. 

 

UNIFORM REVIEW - AGAIN 
We continue to get questions about uniforms, not only for the current school year, but also in 
anticipation of the major change in 2016.  Some people think that the new rules require all 
players to wear a solid colored jersey.  Such is not the case.  The rule reads: Beginning in 
July 2016, the libero shall wear a uniform top that is immediately recognized from all angles 
as being in clear contrast to and distinct from the other members of the team.  The libero 
and/or his/her teammates shall wear a solid-colored uniform top. Regarding the solid 
color top: (Note the and/or which means that either the libero or her teammates OR 
both must be in a solid colored top.  

1) The solid color uniform top shall clearly contrast from the 
predominant color(s) of the teammates’ uniform top.  
Predominant color(s) is the color(s) appearing on approximately 
half of the uniform. 

2) Sleeves shall be the same color as the body of the uniform top. 
3) Piping/trim not exceeding one inch (1”) in total at its widest 

point may be placed along the seam and maybe a different 
color(s) than the uniform top. 

4) Lettering and colors may be a different color(s) than the uniform 
top. 

5) A single school name, mascot and/or player’s name may be 
placed on the uniform top, but shall not disrupt the integrity of 
the solid-color uniform top.  Designs are not permitted.  A singl 
mascot reference and/or school name may be places on the 
sleeve(s), not to exceed 4 by 4” or 3 X 5 “ 

6) Numbers shall be a contrasting color to the uniform top and 
meet all other specifications in Rule 2-2-4. 

7) You may view a presentation on this rules change at 
http://www.nfhs.org/WorkArea/DownloadAsset.aspx?id=9070  
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